Zelfstandig eten met HappyHap

'Bij ons op de dagbesteding verblijft een cliënt met een verstandelijke beperking die niet zelfstandig kan eten. Hij stopt te veel in één keer in zijn mond, waardoor er gevaar voor verslikking ontstaat. Daarom is er altijd een begeleider aanwezig die het eten gedoseerd aanbiedt. De gewenste situatie zou zijn dat deze cliënt zelfstandig zijn maaltijd zou kunnen nuttigen, in een gepast tempo waardoor de kans op verslikken afneemt.’

'Hoe kunnen we cliënten met een (ernstige) verstandelijke beperking helpen om zelfstandig veilig te eten zodat zij meer grip krijgen op hun eigen leven?' Deze vraag van Cosis was het onderwerp van een hackathon, die in het voorjaar van 2018 plaatsvond in samenwerking met Health Hub Roden. Tijdens de hackathon is een prototype ontwikkeld van de HappyHap, die mogelijk het probleem kan oplossen. Anna Peterzon, student Industrieel Product Ontwerpen (IPO) ging tijdens haar stage aan de slag met de doorontwikkeling van deze innovatie, in opdracht van Cosis.

Anna: ‘De HappyHap is een soort bord met vakjes en een deksel met een opening dat ronddraait. De opening laat telkens een vakje met bijvoorbeeld en stukje brood open dat de zorgvrager aan zijn vork kan prikken. Pas na een tijdje schuift de opening door naar het volgende vakje. De zorgvrager neemt automatisch meer tijd om te kauwen waardoor de kans op verslikken afneemt. Ik ben bezig met het doorontwikkelen van de vormgeving en de electronica die het bord aanstuurt.

Ik werk met veel plezier aan dit project en vooral het testen met een zorgvrager vind ik leuk. Dan zie je hoe de HappyHap daadwerkelijk impact kan hebben op het leven van zowel de zorgvrager als de begeleiders en ouders. De zorgvrager kan veilig en zelfstandig eten, dat is iets wat eigenlijk nooit denkbaar was.

Iets wat ik ontzettend fijn vind aan mijn stage bij Health Hub Roden is de community. Iedereen staat klaar om een ander te helpen en andersom. Bijvoorbeeld bij het maken van de printplaat voor de elektronica in de HappyHap. Dat had ik niet voor elkaar gekregen zonder de hulp van Pascal Kingma, ook stagiair in het TIC-Team, en Hans Zwart van Machnet, één van de ondernemers die gevestigd is in de Health Hub. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd, wat ik weer meeneem in mijn verdere carrière als IPO’er. Daarnaast vind ik de dynamiek binnen Health Hub Roden heel erg fijn. Geen dag is hetzelfde en je krijgt de mogelijkheid om multidisciplinair te werken. Zowel binnen als buiten het TIC-Team.

De projectbegeleiding krijg ik vanuit Health Hub Roden. Ik werk daarnaast samen met Cosis en dan vooral intensief met de locatie in Coevorden. Hier test ik veel met de zorgvrager. Het is ontzettend leuk om te zien en te horen dat vanuit andere locaties van Cosis ook veel interesse is voor de HappyHap! Het begint te leven binnen Cosis en dit biedt ook de mogelijkheid om de HappyHap te testen bij andere doelgroepen om zo een nog grotere impact te maken.’