Blog: Hbo-studenten ontwikkelen echografie hulpmiddel

Hbo-studenten Hanne Bouman en Patrick Jansen hebben - van september 2018 tot februari 2019 - bij Health Hub Roden hun afstudeeronderzoek uitgevoerd. Ze onderzochten hoe het best een echografie fantoom vervaardigd kan worden met minimale (liquide) middelen.

'Bij het volgen van de verdiepingsminor echografie viel het ons op dat fantomen een nuttig hulpmiddel zijn, maar dat ze zeer beperkt verkrijgbaar en heel kostbaar zijn. Het is ons mede dankzij de bij Health Hub Roden aanwezige kennis en middelen (zoals  3d-printers), gelukt om daadwerkelijk een prototype te vervaardigen van een echografie-fantoom, waarin drie afzonderlijk van elkaar te scannen bloedvaten zitten. Het fantoom is getest door meerdere echografie experts binnen de Hanzehogeschool die allemaal erg enthousiast waren. Scholen en ziekenhuizen kunnen met het fantoom oefenen in het herkennen van vaatafwijkingen tegen een lage kostprijs.

Het moet nog verder verfijnd en ontwikkeld worden, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. We zijn erg trots op het uiteindelijke product!

Door het werken bij Health Hub Roden hebben we een beter beeld gekregen van de rol van technologie in de gezondheidszorg. We kenden de Health Hub niet, maar werden getipt door een docent en zijn er vervolgens meteen op de koffie gegaan. Na vijf minuten voelden wij ons welkom en leek Health Hub ons de meest ideale plek om het onderzoek uit te voeren.

Health Hub Roden speelt een verbindende rol en daardoor hebben we gebruik kunnen maken van bestaande kennis in de sector; we zijn in contact gekomen met een bedrijf dat al commercieel fantomen ontwikkelt voor de medische beeldvorming. Vanuit Health Hub zijn we begeleid door procesmanager Egbert Wiltens, die ons leerde hoe je een prototype kunt ontwerpen en hoe je er vanuit verschillende hoeken – die soms onmogelijk leken – naar kunt kijken. De samenwerking met medestudenten van andere opleidingen die ook bij Health Hub Roden werkten heeft ons erg geholpen. Verder heeft Health Hub Roden ons meegenomen naar de Medica in Düsseldorf. Op deze enorme internationale beurs hebben we gesproken met bedrijven met vergelijkbare producten: een zeer interessante ervaring.

Het is goed dat er een plek als Health Hub Roden is die de verschillende werelden van het bedrijfsleven en de gezondheidszorg met elkaar verbindt. Die staan ver uit elkaar, terwijl ze tegelijkertijd niet zonder elkaar kunnen. Nieuwe inzichten en ideeën kunnen hier worden uitgewerkt tot daadwerkelijk werkend producten. Het is een goede leeromgeving voor studenten van alle niveaus.’