Film SNN: Het regent uitvindingen

Bron: Website SNN 
Hoe droog je zonder handdoek een patiënt af na het douchen? Hoe rol je een patiënt zonder moeite van een brancard op een bed? Wat voor instrument heb je nodig om een oude dame steunkousen aan te trekken? In Health Hub Roden, een medisch ondernemerscentrum in Drenthe, wordt antwoord gegeven op deze vragen. Tientallen bedrijven werken hier aan uitvindingen, innovaties en instrumenten. Als Willy Wortel echt bestond, dan werkte de superuitvinder ongetwijfeld in deze bruisende omgeving.

In toiletten heb je tegenwoordig vaak van die handige luchtdrogers voor je handen. Maar waarom zijn er eigenlijk geen apparaten om je hele lichaam te drogen na het douchen? Ton Mulder, een man met veel ervaring in de gezondheidszorg, vroeg het zich af. "Nu er steeds minder helpende handen beschikbaar zijn, zou een body-dryer goed van pas komen in ziekenhuizen en verpleeginstellingen. Het scheelt veel werk en veel wasgoed." Ton is een van de vele startende ondernemers die zijn apparaat ontwikkelt en test in de Health Hub Roden. "Ondernemers en techneuten slaan hier de handen ineen. Er is sprake van open innovatie", vertelt directeur Peter Boonstra. De huurders van de Health Hub Roden, tientallen start-ups en mkb-bedrijven, delen ook het gebruik van technische faciliteiten. Zoals een laboratorium voor chemisch en microbiologisch onderzoek en een 'Fablab', een digitale werkplaats met 3D-printers, scanners en lasersnijders.

Het succesvolle ondernemerscentrum is ontstaan op de fundamenten van het Amerikaanse bedrijf Cordis. De producent van katheters sloot in 2009 de bedrijfspoort. Een aantal hooggekwalificeerde werknemers liet het er echter niet bij zitten. Zij gingen zelfstandig verder met het ontwikkelen van medische hulpmiddelen en technologie.

Een vernuftig robotje neemt de klus over
Het initiatief had de wind mee. "MedTech is booming", aldus Boonstra. "De gezondheidszorg kampt momenteel met een groot tekort aan personeel. Ook is er ook steeds meer vraag naar medische technologie waarmee patiënten in de thuissituatie behandeld kunnen worden. Voor diagnoses en behandelingen zijn kleine apparaten en instrumenten nodig. Die bedenken en maken we hier." Een andere belangrijke succesfactor is de betrokkenheid van kennisinstellingen: beroepsonderwijs, hogescholen, universiteiten en ziekenhuizen. In de 'hub' werken bijvoorbeeld studenten van de opleiding verpleegkunde samen met studenten technologie. Boonstra: "Ze bedenken praktische oplossingen voor allerlei alledaagse problemen." Hoe trek je bijvoorbeeld een oude dame gemakkelijk de steunkousen aan en uit? Dit is een veelvoorkomende en tijdrovende handeling voor medewerkers in de thuiszorg. In de Health Hub Roden wordt inmiddels gewerkt aan een bijzondere innovatie: een vernuftig robotje dat deze dagelijkse klus in de toekomst kan overnemen. Voor de aanwezige ondernemers, maar ook investeerders, is de innovatieve omgeving zeer interessant. Boonstra: "Samen zorgen we dat de innovaties worden opgepakt en tot bloei komen."

Bekijk hier de film