Bekijk onze nieuwe film 'Waar gedachten de ruimte krijgen ..'

Laboratorium Health Hub Roden: Chemie tussen student en werkveld

Hè, hoe is het mogelijk! Geconcentreerd tuurt de studente in de microscoop. Een week geleden haalde ze een spateltje over haar telefoon en vervolgens door een petrischaal. Daarin zijn nu kleine bolletjes te zien, gevormd door een ontelbare hoeveelheid bacteriën. Leeft dat allemaal op haar telefoon? Ze bevindt zich in het biologisch medisch laboratorium van Health Hub Roden, een professioneel uitgeruste omgeving waar studenten en bedrijven aan het werk zijn. De bacterie-proef die ze samen met haar medestudenten uitvoerde is slechts één van de vele activiteiten die daar plaatsvinden. Coördinator Goos Linde vertelt hieronder over de gebruiksmogelijkheden van het laboratorium.

Goos: “Ik ben coördinator van het laboratorium in Roden, maar werk ook voor de laboratoria van de Hanzehogeschool Groningen. Door deze duo-functie kan ik snel dingen organiseren, zoals materialen, en ik zorg tegelijk voor een sterke koppeling met de laboratorium gerelateerde opleidingen in Groningen. Mijn doel is om een inspirerende omgeving te creëren waar chemie ontstaat tussen student en werkveld. Zo werken bijvoorbeeld studenten van Voeding en Diëtetiek van de Hanzehogeschool tegelijk met het bedrijf ParaMedir* in het laboratorium. Daardoor ontstaan er spontane ontmoetingen die anders waarschijnlijk niet hadden plaatsgevonden.”

Professionele inrichting
Het laboratorium draagt bij aan het doel van Health Hub Roden: een innovatieve werkplaats waar bedrijven en studenten (mbo, hbo, wo) samen werken aan open innovatie en productontwikkeling. Goos: “Het laboratorium is goed ingericht met onder andere: stoven, een HPLC, waterbaden, zuurkasten, lafkasten en een plofkast. Uiteraard moet je wel opgeleid zijn om met deze apparatuur te mogen werken.”

Werkplekken voor bedrijven
De Health Hub verhuurt ook werkplekken in het laboratorium; bedrijven maken gebruik van de faciliteiten voor experimenten en productontwikkeling. In principe kan elk bedrijf hier gebruik van maken voor korte of langere tijd, het hoeft niet in het gebouw van Health Hub gevestigd te zijn. Geïnteresseerden kunnen zich vrijblijvend oriënteren op de mogelijkheden.

Workshops
Goos: “Veel mensen vinden een laboratorium een beetje eng. We proberen de drempel te verlagen door leuke, leerzame en aansprekende workshops te organiseren. We krijgen hier veel groepen voor bijvoorbeeld de bacterie-proef, zoals hierboven beschreven. Ze leren spelenderwijs dat het werken in een laboratorium heel leuk kan zijn, mits je de veiligheidsmaatregelen hanteert natuurlijk. Na afloop zijn de meeste deelnemers enthousiast over het resultaat. In Health Hub Roden wordt de praktijk en de theorie met elkaar verbonden en iedereen is welkom in deze inspirerende omgeving. Ik ben trots op het feit dat ik daar een bijdrage aan mag leveren.”

Bent u als bedrijf, student of docent geïnteresseerd om in ons laboratorium aan de slag te gaan? Neem contact op met Goos via goos.linde@healthhub-roden.nl.

* ParaMedir is een bedrijf dat zich richt op biotechnologisch speur- en ontwikkelingswerk op het gebied van medische producten en farmaceutische processen en van voeding.