In onze nieuwsbrief staat al het nieuws op een rij: klik hier!

Succesvolle voorlichtingen over 3D voedselprinten in de zorg

Eind mei waren er in Health Hub Roden twee voorlichtingssessies over het gebruik van 3D voedselprinters binnen de zorg. Joostina Fennema, vierdejaars student Voeding & Diëtetiek gaf deze voorlichtingen ten behoeve van haar afstudeerstage. Tijdens deze afstudeerstage is Joostina bezig met het ontwikkelen van een slikveilige maaltijd voor mensen met kauw- en slikproblemen met behulp van de 3D voedselprinter.

De eerste sessie was voor verpleegkundigen van het s’ Heeren Loo. Joostina legde uit wat de impact van ondervoeding is binnen de Nederlandse zorginstellingen en wat voor rol eetplezier hierin speelt. Vervolgens behandelde ze de meerwaarde van de 3D voedselprinter binnen de zorg. Ze gaf adviezen over hoe een 3D voedselprinter de voedingsinname bij patiënten en cliënten kan stimuleren, bijvoorbeeld van mensen met kauw- en slikproblemen. Deze mensen krijgen vaak gepureerde voeding aangeboden wat er niet aantrekkelijk uitziet. De 3D voedselprinter kan de gepureerde voeding omzetten in de vorm van het oorspronkelijke voedingsmiddel. Zo kan een puree van een bloemkool geprint worden in de vorm van een bloemkool. Tot slot kregen de verpleegkundigen een demonstratie van de 3D voedselprinter.

Na afloop waren de deelnemers uitermate enthousiast over het idee van een 3D voedselprinter binnen hun zorginstelling. Een quote van een van hen: ‘Helemaal geïnspireerd! Wij willen meer!’. Enkele deelnemers waren zo geïnspireerd door de 3D voedselprinter, dat zij deze graag willen testen binnen hun zorginstelling, met mensen met een verstandelijke beperking.

De tweede voorlichtingssessie was voor studenten van de minor Voeding in Bedrijf, een minor binnen de opleiding Voeding & Diëtetiek van de Hanzehogeschool. Joostina gaf uitleg over het belang van eetplezier in zorginstellingen. Ook zij kregen een demonstratie van de 3D voedselprinter. Vervolgens zijn alle mogelijkheden van de 3D voedselprinter besproken en wat dit zou kunnen betekenen voor het toekomstig vakgebied van de studenten. Ze waren erg enthousiast en bleven uit nieuwsgierigheid graag nog even hangen rondom de printer.

Al met al waren het succesvolle bijeenkomsten waardoor weer veel mensen geïnspireerd werden!