Health Hub Roden bezoeken? Lees de voorwaarden én neem vooraf contact met ons op!

‘We leren hoe handen wassen een epidemie beïnvloedt’

Hoe schoon zijn onze handen en welke rol spelen die bij het ontstaan van een epidemie? Hoelang blijft ongekoeld gehakt veilig voor consumptie? Tweedejaars studenten Voeding & Diëtetiek van de Hanzehogeschool Groningen gingen bij Health Hub Roden op zoek naar het antwoord op deze vragen. In het laboratorium voerden ze experimenten uit en onderzochten ze zelfs de ontwikkeling van een epidemie.

Hoe organiseren we dit jaar de practica microbiologie voor de tweedejaars studenten?’, vroegen Ans van den Bosch en Menthe Malingré zich aan het begin van het schooljaar af. Als docenten Voeding & Diëtetiek verzorgen ze - gedurende studieblok 2 - het practicum microbiologie. De praktijkruimte van de opleiding is hiervoor niet ingericht en daarom vond het eerder altijd plaats op de Zernikecampus, in het laboratorium van Life Science & Technology. Dat lab wordt echter zo intensief gebruikt dat de roostering vaak een ingewikkeld proces is.

Soepel geregeld
Ans is ook docent bij Noorderpoort en had al eens praktijklessen gegeven op de ‘oude’ locatie van Health Hub Roden. Ze besloot te informeren naar de mogelijkheden in het nieuwe gebouw en kwam in contact met Goos Linde, coördinator van de laboratoria daar. ‘We waren van harte welkom en mochten zelfs dagdelen kiezen’, zegt Ans. ‘Het biologisch medisch laboratorium werd de hele periode op dinsdag en donderdag voor ons gereserveerd, daar waren we heel blij mee; vaste dagdelen zijn handig voor de roostering, voor de studenten én voor ons’. Er moest nog wel apparatuur en materiaal verhuisd worden, maar Ans had daar graag een paar ritjes naar Roden voor over. Kon ze meteen ter plekke de nodige voorbereidingen treffen.

Experimenten
Menthe: ‘Zeven groepen van circa 15 studenten hebben elk drie dagdelen in Roden gewerkt om in totaal zes microbiologische experimenten uit te voeren. Gericht op onder andere handhygiëne en veilig omgaan met voedsel. Ze testten in het gebouw de aanwezigheid van bacteriën en het effect van goed handenwassen. En onderzochten het kiemgetal van gehakt: op welk moment wordt het door bacteriegroei ongeschikt voor consumptie? Ook werd er met het doorgeven van bacteriën via de handen in beeld gebracht hoe dit een epidemie kan veroorzaken.’

Laboratoria
‘Het biologisch medisch laboratorium is qua ruimte en inrichting heel geschikt voor onze practica. Aan de eilandtafels kan met een groep van 15 studenten optimaal worden gewerkt. Voor ondersteuning zijn gemotiveerde medewerkers aanwezig. We zouden ook graag gebruik willen maken van het Fablab, voor 3D-voedselprinten. Mooi voorbeeld is het printen van een wortel voor iemand die niet goed (meer) kan kauwen. Als je van de wortel puree maakt en dit weer print in de originele vorm, wordt deze gezonde groente weer aantrekkelijk en eetbaar voor deze mensen’.

Bereikbaarheid locatie
Zowel de docenten als de studenten hebben positieve ervaring met Roden als locatie. Ans reisde vanuit Delfzijl en pikte in Groningen Menthe op. ‘Qua reistijd maakte het voor ons weinig verschil, én je parkeert de auto gratis bij het gebouw. Voor de meeste studenten was het ook goed te doen. Veel wonen buiten de stad en stapten op het hoofdstation in Groningen in de bus naar Roden in plaats van naar de Zernikecampus. Dat maakt qua reistijd niet veel verschil. Ze moesten ongetwijfeld wennen, maar we hebben geen gemopper gehoord. Overigens hadden we het wel dusdanig geroosterd dat ze reistijd hadden en rechtstreeks vanaf/naar huis konden reizen’, aldus Ans.

Welkom
‘We vonden de sfeer bij de Health Hub heel plezierig, de medewerkers zijn gastvrij en vriendelijk. Iedereen deed z’n best om een en ander zo goed mogelijk te organiseren, in het laboratorium maar ook daarbuiten. Bij de receptie was bekend wie de studenten waren en waarvoor ze kwamen. We werden verwacht, daardoor voelden we ons welkom en op ons gemak.’

Voor herhaling vatbaar
De docenten proberen volgend schooljaar de practica op dezelfde manier organiseren en bevelen Health Hub Roden ook zeker aan bij andere opleidingen. Studenten kunnen er ook gebruik maken van studieplekken en met projectgroepjes aan de slag. Menthe: ‘We gaan het meegeven aan de roosteraar, want in hetzelfde blok loopt ook project waarbij ze in groepjes moeten werken. Dat kan aansluitend aan een practicum: scheelt een reis. Ik coördineer ook de minor Voeding & Bedrijf, die omvat ook practica microbiologie. Wellicht kunnen we die ook in Roden organiseren.’

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Wilt u als bedrijf of kennisinstelling ook gebruik maken van het Biologisch Medisch Laboratorium of het Fablab van Health Hub Roden? Neem contact op met coördinator Goos Linde.