WIJ WENSEN U EEN GOED EN GEZOND 2020!!

Zorgmarkt 2019: Van slimme spiegel tot sta-opstoel

Bron: Dagblad van het Noorden, 29-1-2019

Hoe maak je met techniek het leven aangenamer voor mensen die zorg nodig hebben? Studenten zorg en techniek lieten het samen zien in Health Hub Roden.

Meer dan twintig groepen studenten van het Alfa-college en Menso Alting presenteerden gisteren op de jaarlijkse zorgmarkt in de Health Hub in Roden ideeën en zelfs hele prototypes van apparaten die de zorg in Nederland moeten verbeteren. Bijzonder daarbij is dat binnen al die groepjes studenten techniek samenwerkten met verpleegkundigen in opleiding.

„Juist die samenwerking met techniekstudenten maakt dit project heel erg leerzaam”, vindt Jessica (21). Net als Bo (23) en Anne (19) doet zij een zorgopleiding en werkte ze met technici Ricardo (17) en Frank (19) aan een slimme spiegel voor dementerenden. „Deze mensen ervaren vaak angst als ze in de spiegel kijken, omdat ze zichzelf niet meer herkennen. Daarom hebben wij samen een spiegel ontwikkeld die niet het spiegelbeeld, maar een foto van vroeger laat zien. Daarin herkennen dementerenden zich veel beter.”

De slimme spiegel is nu nog zelfgemaakt, maar de groep hoopt dat er vandaag iemand langsloopt met interesse en de mogelijkheid een productieproces op te zetten. Een horde die Julian (18), Jeroen (19), Efomo en Megara (beiden 20) al genomen hebben. Hun stoel Hjälpa (Zweeds voor helpen) is een lichte versie van de klassieke sta-opstoel. „Maar die zijn in de regel enorm groot en onhandig. Wij wilden een versie maken die je ook gewoon aan de eettafel kunt gebruiken”, legt Jeroen uit. „Deze stoel heeft zelfs wieltjes en kun je gemakkelijk door het huis bewegen.”

De vier hebben zelf een bedrijf gezocht waarmee ze hun ontwerp konden omzetten in een echt werkend prototype. Dat werd Zorgplaza in Roden. „Er moet nog van alles aan het ontwerp gebeuren, maar we werken heel fijn met dit bedrijf samen. Het zou fantastisch zijn als dit product op de markt zou komen.''