In onze nieuwsbrief staat al het nieuws op een rij: klik hier!

Febr. 2021 - IPO-student ontwikkelt innovatieve voetsteun

Innovatief hulpmiddel voor handbike

Student, Bedrijf, Fablab, Onderzoek

Aron de Jong is vierdejaars student Industrieel Product Ontwerpen (IPO) aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Via een studiegenoot kwam hij terecht bij Health Hub Roden, waar hij zich verdiepte in een innovatief hulpmiddel voor mensen met een dwarsleasie. Om gemakkelijker te kunnen verplaatsen van hun rolstoel naar een handbike. Hij vertelt enthousiast over zijn ervaringen:

‘Mijn opdracht kwam van het UMCG Centrum voor Revalidatie Beatrixoord. Daar signaleerden ze een probleem wanneer iemand met een dwarsleasie zich verplaatst van een rolstoel naar een handbike. De vraag was ik iets kon ontwikkelen dat helpt dit proces te vergemakkelijk en daarmee de zelfstandigheid te bevorderen. Het sprak me aan, omdat dit iemand echt kan helpen. Daarnaast ook door de link met fietsen, ik ben een fanatieke wielrenner. Ik hoopte echt iets te kunnen bijdragen.

Industrieel Product Ontwerpen richt zich op producten die voor zoveel mogelijk mensen te gebruiken zijn. Ik moest dus op zoek naar een gezamenlijk probleem. Ik had meerdere testpersonen, twee mannen en een vrouw, van verschillende leeftijd en conditie. Bij alle drie speelde het probleem dat ze - als ze eenmaal in de handbike zitten - heel moeilijk de voeten goed kunnen plaatsen. De benen moeten als het ware in de steunen worden getild, wat heel zwaar is. Daar worden ze bij geholpen, maar de gebruikers willen dit zelfstandig kunnen doen.

De huidige steun bestaat uit klittenbandlussen waar de voeten in hangen. Dat geeft weinig steun en stabiliteit. Ik heb in nauw overleg met de gebruikers een voetsteun ontworpen die de voet fixeert en goed ondersteunt. Het gebruik van de mobiele observatieset (MOS) - die een andere student heeft ontwikkeld -  heeft daarbij goed geholpen. Vervolgens heb ik een prototype gemaakt in het Fablab van de Health Hub. Het was leuk om fysiek bezig te zijn, om modellen te maken en die te testen. Om toe te werken naar een product

Voor de sportieve handbike van Dennie Jager kwam er nog een probleem bij, daar zitten de voetsteunen heel ver naar voren. Er was iets nodig om de voet daar naar toe te verplaatsen. Ik heb een soort goot ontworpen waar je de voetsteun met een magneet in kan klikken en dan naar voren kan schuiven. Bij de tests bleek dit al goed te werken. De testpersonen waren enthousiast over het resultaat, dat geeft me veel voldoening. Daarom ben ik ook blij dat mijn project wordt overgenomen door een nieuwe stagiair die verder gaat met het optimaliseren van mijn ontwerp.

Hoe ik in Roden terechtkwam? Ik woon in Leeuwarden en studeer dus in Zwolle, maar via een sportmaatje kwam ik in contact met de Health Hub. Daar kreeg ik een stageplek aangeboden waar ik heel blij mee was, want het was - onder andere door corona - vrij lastig om een geschikte plek te vinden. De reis van Leeuwarden naar Roden vind ik goed te doen. Ik kan gelukkig meestal met de auto, dat is zo’n 40 minuten, maar met het openbaar vervoer lukt ook prima. Ik ben meestal vijf dagen in de week bij de Health Hub, maar werk ook af en toe thuis. Dat is beter te combineren met mijn sport.

Het werken is supergoed bevallen, ik denk dat ik geen beter stageadres had kunnen vinden dan hier. Ook vanwege het TIC-team, een groep studenten vanuit verschillende opleidingen die elkaar helpen. Er heerst een goeie werksfeer en voelt vertrouwd. Daarnaast is het een leuke groep mensen en is het ook gewoon gezellig. De begeleiding vanuit de Health Hub is in belangrijke mate gericht op het aanbrengen van structuur in je werk en verslag. Kritisch maar wel leerzaam en een goede aanvulling op de opleiding. Niet in laatste plaats was het fijn dat ik hier fysiek kon werken, binnen de regels van corona. Op heel veel plekken is dat momenteel niet mogelijk.

Health Hub Roden biedt een hele goede voorbereiding op de praktijk. Bij een IPO-bedrijf krijg je vaak andere begeleiding en ben je meer op jezelf aangewezen. Hier leer je veel meer over een procesmatige aanpak. Daar verwacht ik mijn voordeel mee te doen als ik straks ga afstuderen bij een bedrijf. Daar moet ik waarschijnlijk meer zelfstandig werken en heb ik geen groep medestudenten om op terug te vallen. In die zin is dit een goeie volgorde.’

Vergelijkbare projecten

Fablab
VDL Wientjes: vulproces fantoomfles
Student, Bedrijf, Fablab, Onderzoek
Febr. 2021 - Studenten Voeding & Diëtetiek onderzoeken 3D voedselprinter
Student, Fablab, Onderzoek