Health Hub Roden bezoeken? Lees de voorwaarden én neem vooraf contact met ons op!

Stagiairs ontwikkelen neusplug WaterBeater

'We maken voor iedere zwemmer een oplossing op maat'

Student, Fablab, Onderzoek

Het afgelopen jaar hebben een aantal mbo- en hbo-stagiairs bij Health Hub Roden een project uitgevoerd voor de ontwikkeling van de WaterBeater. De WaterBeater is een plug die voorkomt dat er water in de neus stroomt. Voor de zomer (2018) hebben de studenten het prototype gepresenteerd.

Water in je neus, het overkomt ons allemaal wel eens. Erg prettig is het niet. Bij het synchroonzwemmen hebben ze hier een oplossing voor, de neusklem. Zoals de naam al zegt, klemt deze de neus dicht. Echt mooi staat de neusklem echter niet en synchroonzwemmen is een echte ‘presentatie’ sport, dus dat moet eigenlijk beter.

Blokkeren in plaats van klemmen
De neus kan ook geblokkeerd worden, in plaats van dichtgeklemd. Een product dat ín de neus gedragen immers minder goed zichtbaar. Zo ontstond het idee van de WaterBeater, een plug die in de neus gedragen wordt waardoor tijdens het zwemmen geen water naar binnen kan komen.

Silicone plug
De plug waar nu mee gewerkt wordt is gemaakt van siliconen. De siliconen worden gespoten in een mal die geprint is met de SLA printer. Doordat neusgaten uiteenlopende vormen en afmetingen hebben, zullen er verschillende maten gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld maat S, M en L. Zo is er voor iedere zwemmer een plug die past.

Geen water naar binnen, wel lucht naar buiten. Een extra feature van het product zal zijn dat er - ondanks dat de neus afgestopt is - wel lucht naar buiten kan. Dit maakt dat het product minder snel uitgeblazen wordt en is daarnaast ook nog comfortabel voor de gebruiker. Om dit mogelijk te maken kan er gedacht worden aan een luchtfiltermembraan of terugslagklep. Wanneer er uitgeademd wordt duwt de lucht de weg naar buiten vrij. Wanneer er niet meer geademd wordt slaat de klep terug waardoor er geen water naar binnen kan.

Doelgroep uitbreiden
Het product kan nog interessanter gemaakt worden wanneer het gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden. Zo zou er bijvoorbeeld een actiefkoolfilter achter het membraam gezet worden om de lucht die ingeademd wordt te reinigen. Of een pollenfilter voor mensen met hooikoorts.

De WaterBeater is een doorlopend project, waarbij steeds nieuwe stagiairs aan de slag gaan met de doorontwikkeling. Ben je geïnteresseerd om hieraan mee te werken? Neem dan contact met ons op!

Vergelijkbare projecten

Rechtenstudenten onderzoeken juridische aspecten exoskelet
Student, Bedrijf, Onderzoek