In onze nieuwsbrief staat al het nieuws op een rij: klik hier!

Betaalbare exoskeletons

'We willen graag dat het exoskelet voor meer mensen kan worden ingezet'

Student, Bedrijf, Onderzoek

Te veel en langdurig achter elkaar zitten is slecht voor de gezondheid en wordt zelfs ‘het nieuwe roken’ genoemd. Dat veel zitten slecht is voor de gezondheid geldt ook voor mensen in een rolstoel. Mensen die de controle kwijt zijn over hun benen door bijvoorbeeld een dwarslaesie kunnen dankzij het exoskelet weer rechtop staan en lopen.

Wat is een exoskelet?
Een exoskelet helpt door middel van elektromotoren de persoon rechtop. Het frame van het exoskelet zorgt ervoor dat de benen in de juiste positie komen. De verwachting is dat een exoskelet in de toekomst een praktisch alternatief kan zijn voor de rolstoel. Het exoskelet kent naast staan en lopen nog een aantal bijkomende voordelen. Het product draagt bij aan de algehele fitheid, vermindert blaas- en darmproblematiek en je kunt weer op ooghoogte communiceren. Een grote uitdaging van het product is dat het nog niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Kosten liggen tussen de 80.000 en 100.000 euro. Een exoskelet is door de beperkte oplage erg duur.

Doel project
Ontwikkeling van verschillende soorten (of onderdelen van) betaalbare exoskeletons, die in te zetten zijn voor verschillende doelgroepen. De eerste activiteiten zijn:

Samenwerking
In dit project werken we actief samen met bedrijven, zorginstellingen en kennisinstellingen. Wilt u ook meewerken aan een beter exoskelet? Neem gerust contact op met Albertine Knol.

Lees ook het interview met Richard Wiltens, stagiair Werktuigbouwkunde en betrokken bij het project Exoskelet.

In de media
Artikel Dagblad van het Noorden 3-3-2020

Vergelijkbare projecten

Pure IMS
PureIMS: instructie-inhalator
Student, Bedrijf, Fablab, Onderzoek