Health Hub Roden bezoeken? Lees de voorwaarden én neem vooraf contact met ons op!

Studenten Voeding & Diëtetiek onderzoeken 3D voedselprinter

Wortelen en pepernoten uit de printer?

Student, Fablab, Onderzoek

Afgelopen halfjaar deden Joostina Fennema en Sarena de Waard onderzoek bij Health Hub Roden. Ze zijn vierdejaars studenten Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool Groningen. Ze onderzochten de werking van de 3D voedselprinter en wat geprint voedsel kan bijdragen aan de gezondheid van mensen met kauw- en slikproblemen. In onderstaand interview vertellen ze over hun bevindingen.

Wat was jullie opdracht?
‘Vanuit de Health Hub kregen wij de vraag hoe een 3D voedselprinter een bijdrage kan leveren in de zorg. Daarom zijn wij in het afgelopen halfjaar bezig geweest met onze scriptie waarbij onderzoek is gedaan naar de mogelijkheden van een 3D voedselprinter binnen geselecteerde domeinen in de Nederlandse gezondheidszorg. Dit onderzoek hebben wij in opdracht van de Health Hub Roden uitgevoerd.’

Wat sprak jullie aan in deze opdracht?
‘Toen we de opdracht kregen hadden wij eigenlijk geen idee wat een 3D voedselprinter was. We waren erg nieuwsgierig naar wat zo’n printer kan en wat dit in ons vakgebied kan bijdragen.’

Wat is het doel van een 3D voedselprinter?
‘Mensen met een slikstoornis, een spierziekte of niet-aangeboren hersenletsel hebben vaak moeite met eten. Ze krijgen gepureerde maaltijden, die er niet altijd lekker uitzien. Daardoor eten ze minder en bestaat er kans op ondervoeding. Met een 3D voedselprinter kan het gepureerde eten in een normale, smakelijk vorm worden aangeboden. Bijvoorbeeld een wortel of hamburger, maar ook een bonbon of pepernoten. Het ziet er normaal uit, waardoor het eetplezier toeneemt en de eetlust wordt gestimuleerd. Daarbij kunnen ook extra voedingstoffen, zoals eiwitten, vitaminen of mineralen worden toegevoegd. Afgestemd op de behoefte van de patiënt.’

Hoe werkt een 3D voedselprinter?
‘De voedselprinter werkt net als een normale printer met cartridges. Deze cartridges vul je met zachte substanties met een dikte die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld aardappelpuree, boter of chocoladepasta. Je kiest een design dat vervolgens laagje voor laagje opgebouwd wordt tot het uiteindelijke ontwerp.’

Wat is - in het kort - de uitkomst van jullie onderzoek?
‘Uit ons onderzoek is gebleken dat de 3D voedselprinter in de zorg ingezet kan worden om (risico op) ondervoeding te verminderen. Voor het aantrekkelijker maken van gepureerde voeding voor mensen met kauw- en slikproblemen, het verminderen van eenzaamheid door de 3D voedselprinter in te zetten als activiteit en het aantrekkelijker maken van voeding voor mensen met zintuiglijke functiestoornissen. Dit alles verhoogt het eetplezier, wat de voedselinname bevordert.

Tijdens een interview met een logopedist in een universitair medisch centrum ontstond de vraag of er met de 3D voedselprinter ook slikveilige pepernoten geproduceerd kunnen worden voor kinderen met kauw- en slikproblemen op de neurologische afdeling. Deze kinderen kunnen in de Sinterklaastijd niet net als hun broertjes en zusjes genieten van pepernoten. We hebben een prototype ontwikkeld dat al erg in de buurt komt van een slikveilige pepernoot. De logopedist was hier zo enthousiast over dat zij verder wil gaan met het testen van de 3D voedselprinter binnen de neurologische afdeling en gehandicaptenzorg.’

Hoe nu verder?
‘Joostina gaat tijdens haar afstudeerstage verder met de resultaten van dit onderzoek, met name in het maken van slikveilige snacks met de 3D voedselprinter voor mensen met kauw- en slikproblemen. Sarena gaat ook beginnen aan haar afstudeerstage, die gaat plaatsvinden in Harderwijk, waar zij zich bezig gaat houden met productontwikkeling.’

Vergelijkbare projecten

Studenten Voeding & Diëtetiek onderzoeken 3D voedselprinter
Student, Fablab, Onderzoek
Noorderpoort
Noorderpoort: keuzedeel Zorg & Technologie
Student, Bedrijf